aanpassing klein appartement

Aanpassing klein appartement

 

Mieke huurt een woonkamer met een keukenblok in een aangrenzende nis en een aparte slaapkamer. Ze werkt sinds kort als zzp-er vanuit huis en worstelt met de kleine ruimte waarin ze, behalve slapen, alles moet doen. Kledingopslag, koken, knutselen, eten, vrienden ontvangen, ontspannen, tv kijken en werken.

De eettafel moest voor elke andere activiteit opgeruimd worden en daarom kreeg ze van vrienden een, lelijk, bureau en een wat grote maar lekker zittende bureaustoel. Samen met een noodzakelijke enorme kast, bank, luie stoel en elektrische piano een rommelig en overvol geheel. Het benauwde haar, de muren kwamen op haar af.

Door langs een wand over de volle breedte een hele lange tafel te maken die doorloopt in de open ruimte tussen keuken en kamer is er genoeg plek voor alle activiteiten.
In de keuken ontstaat een eetplek waar je rondom met vier (en iets krapper met 6) personen kunt zitten, daarnaast een knutselplek en bij het raam, waar ze de meeste tijd doorbrengt, een werkdeel.
Het wit gelakte plaatmateriaal (goedkoop underlayment) rust op het onderstel van de oude eettafel en het bureau (met handige ladekastjes) en vormt ineens een groots gebaar in een kleine ruimte. Dat werkt optisch, gevoelsmatig en praktisch goed.

Het geeft rust en spullen kunnen blijven liggen zonder tot last te zijn. Boven het werkblad maken we over de volle breedte twee extra planken waarop naast werk en hobby spullen, ook mooie voorwerpen en schilderijen een plek krijgen. Aan de planken bevestigen we meerdere bureaulampen (van de kringloop) die goed werklicht geven en de kunstwerken uitlichten.

Zo blijft er voldoende ruimte over voor de zithoek waarbij de luie stoel bij het raam staat en de bank er tegenover, dwars op de andere wand. De lekkere bureaustoel is er ook nog eenvoudig bij te draaien. De grote kast en de piano staan tegen de overblijvende zij- en achterwand. Er is zelfs genoeg ruimte voor een hele grote palm die Mieke al jaren wenste en die prima dienst doet als afscheiding tussen zithoek en de rest van de kamer.

Zo leuk om met weinig middelen zo veel te bereiken!