gescheiden, hoe nu verder?

Gescheiden, hoe nu verder?

 

Yvonne is moeder van twee studerende kinderen, in de overgang en net gescheiden. Als zzp’er werkt ze aan de eettafel in de woonkamer en haar inkomsten zijn beperkt. Ze is moe, ongelukkig en onzeker.

Vooral ’s avonds voelt ze zich verloren in de grote woonkamer van 13 meter lang. Het is zo’n rommelige ruimte, met lege plekken als getuigen van de scheiding, dat ze zich schaamt en niemand binnen durft te laten. Ontspannen, concentreren op haar werk en opruimen lukt niet goed. Yvonne en ik gaan schuiven met spullen.

Door de bank die tegen de muur stond dwars in de ruimte te zetten verandert de kamer in twee delen. Een lage, vrijwel lege, kast zetten we tegen de achterkant. Yvonne selecteert een paar dierbare spullen en een fraaie lamp die samen op de kast, middenin de kamer, voor rugdekking en een aangename blikvanger zorgt. Op de achtergebleven lege plek zetten we een ongebruikt bureau uit een van de kinderkamers.

Eindelijk heeft ze een aparte werkplek en een lege tafel om aan te eten.
’s Avonds, vanaf Yvonnes favoriete plekje op de bank, beperkt haar blik zich nu tot de knusse zithoek en ziet ze niet steeds de rommel op haar werkplek.
Dat geeft haar rust en ze voelt zich beschut.

Ze is erg blij met deze simpele oplossingen, heeft het gevoel een nieuwe start te maken. Geïnspireerd door de veranderingen ruimde ze in de weken daarna flink op, gooit nare herinneringen weg en drukt haar eigen stempel op haar huis. Ze krijgt er weer zin in, voelt zich sterker en durft weer vrienden voor een etentje uit te nodigen en klanten te ontvangen.

Kleine ingreep, groot effect. Fijn toch?