burnout

Burnout

 

Roos heeft ‘alles’ prima voor elkaar; fijne partner, twee heerlijke kinderen, top baan, prachtig huis en… een burnout!

In haar huis wordt direct duidelijk dat perfectionisme, op alle fronten in haar leven, haar grote valkuil is. Bij de inrichting van haar huis is ze maanden op zoek naar de mooiste bank, het best bijpassende kastje, de juiste kleur op de wand en de hipste inrichting van de kinderkamers. Dat kost haar niet alleen veel tijd en energie maar zorgt ook dat ze aan veel andere zaken niet toekomt. Dat geeft stress en wrijving met haar man en kinderen. Roos wil daar graag wat aan doen maar weet niet hoe. Van haar lange lijst met klussen in huis kiest ze het opruimen en herinrichten van de werkkamer om mee aan de slag te gaan.

We bespreken het gewenste einddoel en delen de klus op in kleine stappen. Roos houdt per stap bij hoe ze te werk gaat, welke overwegingen ze maakt, hoeveel tijd en geld het kost, waar ze haar perfectionistische zelf tegenkomt en vooral wat ze daarbij denkt, voelt en doet. Tussentijds bespreken we dat af en toe per telefoon.

Het lijkt omslachtig en tijdrovend. En dat is het ook. Ze verdiept zich in het loslaten van perfectionisme, krijgt inzicht in haar gedrag, ontdekt haar kernkwaliteiten achter het perfectionisme, wordt steeds enthousiaster en probeert het nu ook uit in andere situaties. Met succes. Uiteindelijk levert het haar dus veel meer op dan de tijd die ze aan dit proces kwijt is.